Fruktóza - ovocný cukr
Jak už název napovídá je cukernou součástí mnoha druhů ovoce (jahod, ostružin, borůvek),rovněž zeleniny (melouny, sladké brambory, cibule nebo kukuřice), ale také je poměrně ve značné míře obsažena v medu. Fruktóza je tzv. monosacharid, což znamená, že ve své molekule obsahuje pouze jednu cukernou jednotku. Významnou vlastností je její vysoká sladivost. Je jediným přírodním cukrem, který má výrazně vyšší sladivost nežli sacharóza. Všechny ostatní cukry (sacharidy) mají nižší tzv. relativní sladivost než sacharóza. Této vlastnosti lze velmi významně využít v různých cukerných směsích, ať již sypkých nebo hlavně tekutých. Fruktóza buď samotná, nebo v různé tekuté kombinaci s ostatními cukry, dokáže výrazným způsobem vylepšit senzorické vlastnosti finálního produktu. Díky svojí vysoké relativní sladivosti dokáže přítomnost fruktózy v nápoji nebo potravině snížit konečnou energetickou hodnotu. Současnému trendu konzumace méně kalorických nápojů nebo potravin jde právě fruktóza naproti.
Dnes se pro snížení energetické hodnoty potravin velice často využívají tzv. „umělá náhradní sladidla“. Tím se sice energetická hodnota sníží, ale je to na úkor chuti a kvality finálních potravin a nápojů. Je třeba si uvědomit, že náhradní sladidla byla prioritně vyvinuta jako sladidla určená pro spotřebitele se zdravotním omezením.
Fruktóza je od roku 2014 schválena jako sladidlo použitelné pro spotřebitele nemocné cukrovkou 2. typu. Jen v České republice je touto chorobou, s více či méně závažnými projevy, postiženo skoro milión lidí. Je logické, že zde není problém jen ve spotřebě cukrů, ale zároveň v co nejnižší energetické hodnotě potravin. Jak již bylo popsáno, tak není problém snížit energetickou hodnotu, problém je, aby finální nápoj nebo potravina také velmi dobře chutnal. Právě k tomu jsou různé kombinace fruktózy mimořádně vhodné. Jako jednu z nejkvalitnějších lze jmenovat tekutou sladící směs fruktózy a extraktu ze Stevie sladké. Pokud se zvolí optimálně vypočítaná směs s kvalitním extraktem Stevie, je možné získat nápoje, eventuelně i jiné potraviny, se snížením energetické hodnoty až o 50 %.
Když už by bylo třeba využít do kombinace syntetické náhradní sladidlo, tak lze doporučit kombinaci tekuté fruktózy a náhradního sladidla Neotamu. Neotam je mimořádně intenzívní náhradní sladidlo. Právě tato sladivostní vlastnost má za následek, že obsah tohoto sladidla v kombinaci s tekutou fruktózou bude v konečné potravině ve stotisícinách gramu na 100 g výrobku. Proti ostatním běžným sladidlům má fruktóza velmi nízký glykemický index. Jedná se o tzv. líný cukr. V praxi to znamená, že rychlost její vstřebatelnosti je proti sacharóze a glukóze nižší. Důsledek této vlastnosti je delší pocit nasycenosti.