Lock Bohemia
phone 734 454 664  envelopobjednavky@lockbohemia.cz

Fruktózový sirup s extraktem z rostliny stevia

 
Fruktózový sirup s extraktem z rostliny stevia, který je vhodný buď pro přímou konzumaci, nebo další zpracování v potravinářském řetězci.

Výrobek je matematicky přesnou kombinací tekuté fruktózy a extraktů (steviosidů) z rostliny Stevia rebaudiana.

Díky přesně definovanému složení a tím i vysoké relativní sladivosti výrobku je možné v potravinách výrazně snížit energetickou hodnotu při zachování výborné chuti. Bylo zjištěno, že potraviny, které obsahují sacharidy, mají různou schopnost zvyšovat a následně snižovat hladinu cukru v krvi.

Po jídle stoupne koncentrace cukru v krvi a následně se vyplaví hormon inzulín. Ten zajistí pokles cukru v krvi a jeho přesunutí do buněk. Ovšem jakmile cukr v krvi klesne, dostaví se opět pocit hladu. Čím více se hladina cukru v krvi zvýší a čím častěji k tomu dochází, tím větší hlad člověk záhy pociťuje.

Pro redukci je nejvhodnější vyrovnaná hladina cukru v krvi, bez prudkých výkyvů směrem dolu i nahoru. Proto je vhodné si hlídat tzv. Glykemický index (GI), který udává, jak daná potravina vychyluje hladinu cukru. Čím je tento GI vyšší, tím více se “rozhoupe“ cukr a naopak potraviny s nízkým GI tělo tráví déle, zasytí na dlouho a udržují vyrovnanou hladinu cukru. Sacharid s nejvyšším GI (100) je glukóza. Naopak sacharid s velmi nízkým GI (25) je fruktóza. Oba cukry mají v podstatě stejnou energetickou hodnotu, přesto se každý chová v těle úplně jinak.

V případě výhradního použití fruktózy v nápoji nebo potravině je takovýto výrobek vhodný i pro diabetiky. Fruktózu je možno výhodným a velmi zajímavým způsobem kombinovat nejen s ostatními cukry, ale také i s tzv. náhradními sladidly.

V našem případě se jedná o kombinaci se sladkým extraktem získaný z rostliny. V podstatě se jedná o obdobný princip jako je extrakce cukru ze řepy. Při této kombinaci dochází k synergii, která velmi pozitivně ovlivní vlastnosti původního cukru. Takto je možno při zachování velmi kvalitní chuti pozitivně ovlivnit jednak energetickou hodnotu, ale také glykemický index.